laboratorij_za_vino

Laboratorij za analizu vina

U našem laboratoriju za analizu vina ispitujemo sastav i kakvoću vina, kako bi utvrdili vrijednosti osnovnih parametara vina i prema potrebi ih korigirali, te pronašli lijek za vina koja imaju manu, bolest ili su nezadovoljavajuće kvalitete (okus, boja, miris) zbog nepravilnog čuvanja, pogrešaka u procesu prerade grožđa ili primjene neadekvatnih / neprimjene adekvatnih enoloških preparata.

Prema metodi dr. Rebeleina za brzu titraciju određujemo vrijednosti:

  • ukupnog sumpornog dioksida (SO2)
  • slobodnog sumpornog dioksida (SO2)
  • ukupnih kiselina u vinu
  • hlapivih kiselina u vinu

Također vršimo i određivanje

  • sadržaja vol. % alkohola u vinu (ebulioskopom)/li>
  • sadržaja neprovrelog šećera u moštu i vinu (laboratorijski)
  • pH vina
  • bentotest

Na temelju dobivenih rezultata, preporučamo tretiranje adekvatnim enološkim preparatima za održavanje potrebne količine slobodnog SO2 u vinu (PYROVIN), otkiseljavanje, otklanjanje mirisa vina na sumporovodik, smeđeg loma vina, te za otklanjanje ostalih mana i bolesti vina.

top pyrovin2 m

Za kompletnu analizu vina potrebno je dostaviti 1l uzorka u staklenoj boci, hermetički zatvorenoj odmah nakon što je napunjena vinom iz bačve. Analitički nalaz služi isključivo za potrebe preporuka i savjetovanja u našoj poljoprivrednoj ljekarni, te eventualno tretiranje preparatima po našoj preporuci ili samo u kontrolne svrhe na zahtjev stranke.

Detalji iz našeg laboratorija i procesa analize vina (preuzmite):

Pravilnik o proizvodnji vina
Pravilnik o vinu
Zakon o vinu