Košarica
0 Artikala - Ukupno : 0,00 kn
Košarica je trenutno prazna!
Proizvod

Kupovina po

Cijena
 • kn to kn
Trava_ENGLESKI_L_58cf9f154d4ba

Trava ENGLESKI LJULJ 1 kg, sjeme

29,00 kn
Popust:
In Stock

Šifra proizvoda: 2290

Engleski ljulj rasprostranjen je u Europi, sjevernoj Americi, sjevernoj Africi, Australiji i srednjoj Aziji. Ubraja se među najkvalitetnije trave. Na pašnjacima se koristi za ispašu svih vrsta stoke, ali i za košnju, pogodan je za ukrasne travnjake i igrališta te zaštitu od erozije, osobito u smjesama s drugim vrstama trava.

Morfološka svojstva

Korijen je žiličast, naraste do 50 cm dubine. Formira kratak rahli busen. Stabljika je visoka oko 35 - 65 cm, glatka, ponekad spljoštena, sklona polijeganju. Listovi su sočni i sjajni s donje strane, oko 10 - 25 cm dugi, 3 do 4 mm široki skoro cijelom dužinom ili se čunjasto završavaju. Udio lisne mase dostiže i do 80 % uroda. Cvat je klas dug i do 20 cm. Sjeme je 5 - 7 mm dugo i do 1,5 mm široko, bez osja, po čemu se razlikuje od talijanskog ljulja. Masa 1 000 zrna varira od 1,3 do 2,9 grama.

Biološka svojstva

Engleski ljulj je trava ozimog tipa rasta. Dobro podnosi mrazeve, ali ne i jako niske temperature, mraz i duboki sniježni pokrivač. Dugotrajne suše smanjuju prinos, a temperature od 25 - 30 °C zaustavljaju njegov rast. Navodnjavanje mu pogoduje u razvoju, ali ne i plavljenje. Vijek trajanja je 3 - 5 godina, ako se koristi košnjom, a ako se koristi za ispašu stoke, u povoljnim uvjetima traje i do deset godina. Cvate od sredine svibnja pa do početka lipnja. Dobro uspijeva na svježim i umjereno vlažnim, srednje teškim do teškim (ne zbijenim) tlima. Najbolje se razvija na tlima gdje je razina podzemne vode 50 - 70 cm dubine. Prilično dobro uspijeva na alkalnim tlima, pa i na onima gdje je pH 8,5, ako ima vode.

Agrotehnika proizvodnje

Sije se najčešće u čistoj kulturi, ali i u smjesama. Koristi se za ispašu stoke, košnju, konzerviranje te kao smjesa za igrališta i ukrasne travnjake. U jesen se može sijati krajem kolovoza ili početkom rujna. Obrada tla ista je kao i za ozimne kulture. Dobra predkultura je grašak, jednogodišnje mahunarke, žitarice, kukuruz i suncokret.

Gnojidba

Dobro reagira na gnojidbu dušikom, osobito za proizvodnju voluminozne krme (250 - 300 kg/ha). U proizvodnji sjemena gnojidba dušičnim gnojivima varira od 120 - 130 kg/ha čistog dušika. Dušik treba dati predsjetveno oko 20 % u prihrani sredinom listopada (30 - 40 %) i ostatak u ožujku i početkom travnja u kretanju vegetacije i vlatanju.

Sjetva

Engleski ljulj za proizvodnju sjemena treba sijati početkom do sredine rujna jer će tada u slijedećoj godini dati dobar prinos sjemena. Za proizvodnju sjemena engleski ljulj sije se u našim krajevima sredinom rujna. Za sjeme se ostavlja prvi porast. Ako se sije ranije, treba ga visoko pokositi prije zime. U čistoj kulturi za proizvodnju voluminozne krme engleski ljulj se sije uskoredno s 20 - 25 kg/ha sjemena, a za proizvodnju sjemena od 12 - 15 kg/ha na međuredni razmak od 25 cm.

Recenzije

Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.
Prijavite se za novosti
budite prvi i saznajte sve na vrijeme!

Naši kontakti

 • icon
  Address : Hrvatska, Novi Marof 42220,
  Kalnička 4/A
 • icon
  Telefon : +385 (0)42 20 50 90
  Mobitel : +385 (0)99 34 32 807

Kolačići

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies)

Designed by Slynetwork.com