Enzimski preparat za bistrenje mošta od bijelog grožđa i mladih vina
Sastav
Enzim sa izraženom pektolitičkom aktivnošću namijenjen postizanju boljih rezultata u bistrenju mošta od bijelog grožđa.
Karakteristike
ZIMACLAR je enzimski preparat u obliku praha. To je pektinaza za primjenu u enologiji namijenjena poboljšanju procesa bistrenja tako što ubrzava eliminiranje taloga i poboljšava rezultate koji se postižu pri filtriranju mošta od bijelog grožđa.
Primjena
U procesu prešanja u mošt dolazi veća ili manja količina pektinskih materija. One imaju ulogu zaštitnih koloida i povećavaju viskozitet mošta, stabiliziraju koloide stvarajući prepreke za neke tehnološke faze, kao što je filtracija, centrifugiranje i bistrenje. U ovakvim slučajevima se pomoću ZIMACLAR-a može postići brže taloženje mošta. Pektin se odlikuje visokom sposobnošću stvaranja zagušenja u fazi filtracije, a pektolitička aktivnost ZIMACLAR-a osjetno poboljšava filtrabilnost proizvoda u svim fazama vinifikacije. Pri upotrebi ZIMACLAR-a treba se pridržavati važećih zakonskih propisa.
Uputstva za upotrebu
Rastopiti ZIMACLAR u 10 dijelova vode. Tu otopinu dodati moštu kojeg treba tretirati osiguravajući dobro homogeniziranje. Preporučuje se stalno miješanje mase tijekom tretiranja enzimima.
ZIMACLAR dijeluje u rasponu temperatura od 10 do 30°C. Brzina dijelovanja enzima se povećava u ovom intervalu i to gotovo dvostruko sa povećanjem temperature za 10°C. Bentonit absorbira proteine, pa time i enzime, pa se zbog toga preporučuje tretiranje bentonitom po prestanku enzimske aktivnosti (uglavnom nakon 1-2 sata na temperaturi od 20°C).
Doziranje
Od 1 do 3 g/hL mošta.PakiranjeBočice od 0,5 kg i vrećice od 100 g.
Čuvanje
Čuvati na hladnom (10-15°C) i suhom mjestu. Pažljivo zatvoriti pakiranje nakon otvaranja.
Kategorija opasnosti
isokim alkoholima, smanjujući rizik zastoja u fermentaciji.
Recenzije
Trenutno nema recenzija za ovaj proizvod.
Naši kontakti
icon
Address : Hrvatska, Novi Marof 42220, Kalnička 4/A