Zimafruit / Vason enzim
Enzimski preparat za ekstrakciju i oslobađanje sortnih aromatskih spojeva i bistrenje
Sastav
Mješavina pektolitičkog i glikozidaznog enzima, prilagođen za primjenu na grožđe i mošt, te za maceraciju.
Karakteristike
ZIMAFRUIT je praškasti enzimatski preparat, mješavina sa pektolitičkim i gilkozidaznim djelovanjem, koristi se za proizvodnju vina jakog tijela i strukture te za bistrenje mošta. Ekstrakcija i hidroliza aromatskih spojeva koji se nalaze u kožici moguća je pektolitičkom i glikozidaznom aktivnošću. ZIMAFRUIT nema antocijanazno djelovanje što povoljno djeluje na proces vinifikacije.
Namjena
Pektolitička i glikozidazna aktivnost ZIMAFRUIT-a je vrlo zanimljivab. Manifestira se tijekom ekstrakcije i hidrolize aromatskih perkursora oslobađanjem monoterpenola i norisoprenoida, odgovornih za stvaranje sotnih aroma kod mnogih sorti koje se koriste za proizvodnju vina. ZIMAFRUIT ima sva četiri glikozidazna djelovanja potrebna za tu svrhu. Nema cinamil-esterazno i antocijanaznu aktivnost, prva je odgovorna za stvaranje perkursora koji bi se mogli pretvoriti u nepoželjne aromatske karakteristike, a drugi može biti uzrok raspada polifenolne frakcije odgovorne za boju. Osim toga sadrži izvrsnu poligalacturonaznu aktivnost, dakle upotreba ZIMAFRUIT-a omogućava promjenu strukture prisutnih pektina, smanjujući viskoznost medija poboljšavajući bistrenje tretiranog proizvoda, i randman prešanja.
Moguće je primjeniti ZIMAFRUIT direktno na grožđe tijekom procesa maceracije, u dodiru sa kožicom. Koristi se za vinifikaciju bijelih i crnih vina te vrlo zanimljiv zbog ekstrakcije sortnih i voćnih mirisnih nota, u skladu sa najnovijim procedurama vinifikacije ( Tuttifrutti® procedure). Pri upotrebi ZIMAFRUITA-a poštovati zakonsku normativu.
Uputstva za upotrebu
Ostaviti ZIMAFRUIT u dodiru sa proizvodom koji treba tretirati tokom čitavog trajanja maceracije. Uobičajene doze sumpornog dioksida ne inhibiraju ZIMAFRUIT.
ZIMAFRUIT deluje u rasponu temperatura od 10 do 30°C. Brzina djelovanja enzima se povećava u ovom intervalu razmerno povećanju temperature, i to gotovo
dvostruko na svakih 10°C. Izbjegavati dodavanje bentonita neposredno prije ili kasnije ZIMAFRUITA jer bentonit djeluje inhibicijski prema enzimima.
Doziranje
Od 1 do 2g/hL na bijelo grožđe u vinifikaciji.
2 g/hL za crna I rose vina.
Pakiranje
Bočice od 500ČuvanjeČuvati na hladnom (10-15°C) i suhom mjestu. Pažljivo zatvoriti nakon otvaranja.