Saccharomyces cerevisiae
Kvasac koji povećava aromu tiolnih spojeva u bijelom vinu.
PODRIJETLO
ARC Infruitec-Nietvoorbij, Vinogradarsko – Vinarski Istraživački Institut od Agricultural Research Council, Stellenbosch, Južna Afrika.
PRIMJENA
VIN 7 je idealan kvasac za proizvodnju aromatičnih bijelih vina pri niskim temperaturama fermentacije. VIN 7 oslobađa arome egzotičnog voća (grapefruit, guava ) i arome i mirise od njihovih ne aromatičnih prekursora u moštu. Radi toga posebno se preporučuje u vinifikaciji sorata grožđa Sauvignon blanc, Malvazija.
KINETIKA FERMENTACIJE
Preporučuje se samo kod fermentacija sa kontroliranom temperaturom.
Vrlo jak fermentor i kod niskih temperatura fermentacije, sporiji završetak ali, fermentacija ide do kraja.
Osjetljiv na nedostatak mikrohraniva (vitamina i mikroelemenata = Goferm Protect)
Faktor konverzije1: 0.58 – 0.63
TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Otpornost na niske temperature: 12°C
Optimalna temperatura: 13 – 18°C
Optimalna bistroća mošta: 50 – 90 NTU
Osmotolerancija2: 24. 5° Brix, 104,4°Oe
Otpornost na alkohol3 pri 15°C : 15 vol. %
Proizvodnja pjene: srednja
METABOLIČKE KARAKTERISTIKE
Proizvodnja glicerola: 5 – 7 g/l
Proizvodnja hlapive kiseline: 0.4 – 0.8 g/l
Proizvodnja SO2: ne proizvodi ili vrlo malo
Potreba za dušikom: mala
FENOTIP
Killer osjetljiv
Aktivnost cinamil dekarboxilaze: mala, pozitivna (POF +)
DOZIRANJE
25 g/hl
PAKIRANJE
VIN 7 je pakiran u vakum pakiranju od 1kg. Mora se čuvati na hladnom (5 – 15˚C), suhom mjestu, zatvorenom u svom originalnom pakiranju.
- Faktor konverzije šećera (°Brix/°Oe) u alkohol ovisi o početnoj koncentraciji šećera u moštu, ostatku šećera u finalnom vinu, temperaturi fermentacije i obliku i tipu fermentacijske posude.
- Osmotolerancija je najveća koncentracija šećera kojeg kvasac može profermentirati do suhog vina, prema uputama Anchor Yeast’s i u zdravom grožđu.
- Alkoholna tolerancija ovisi o temperaturi fermentacije i dostupnosti mikrohranivima (Goferm Protect). Kod više temperature fermentacije, veća je toksičnost alkohola i negativan utjecaj na staničnu membranu kvasca i samim time manja je otpornost kvasca na alkohol.