Šifra proizvoda: 2105
Sastav
Smjesa elago tanina (tanin ekstrahiran iz francuskog hrasta Limousin), galo tanina (tara i galla) ekstrahiran pomoću vode i katehina (iz sjemenki grožđa) koji sinergetički deluju u ekstrakciji i stabilizaciji boje kod crnih vina.
Karakteristike
COLORSTAB je nastao kao rezultat dugogodišnjeg iskustva tvrtke "Enologica Vason" na ppdručju primjene tanina u proizvodnji vina.
Različite frakcije prirodnih tanina koje ulaze u sastav COLOSTAB-a istovremeno igraju nekoliko značajnih uloga u fiksiranju boje: inaktiviranje oksidaza prirodno prisutnih u grožđu čije prisustvo uzrokuje Botrytis cinerea, stvaranje složenih spojeva sa antocijanima.
Prvo djelovanje se prvenstveno vezuje za galotanine i katehinične tanine koji se odlikuju većom sposobnošću uklanjanja proteina, pa stoga denaturiraju proteinsku frakciju enzima oksidacije, sprečavajući njegovo aktiviranje.
Fiksiranje boje osigurava frakcija katehin tanina koju prvenstveno čine tanin ekstrahiran iz sjemenki grožđa i iz Quebracho-a, te frakcija elago tanina (tanin ekstrahiran iz francuskog hrasta PREMIUM LIMOUSIN). Katehin tanini su reaktivniji i fiksiraju antocijane čak i u odsustvu kisika, dok je, nasuprot tome, elago taninima potrebna veća količina kisika da bi mogli imati isto djelovanje.
Osim toga, prisustvo elago tanina iz hrasta omogućuje korištenje ove smjese u velikim dozama bez negativnih uticaja na organoleptičku ocjenu; spojevi nastali u toku hidrolize lignina doprinose postizanju vanilinskih tonova sličnih onima karakterističnim za vina odležala u drvenim sudovima.
COLORSTAB doprinosi povećanju stabilnosti vina i povećanju otpornosti protiv oksidacije, a vina tretirana na ovaj način odlikuju se većom aromatskom kompleksnošću i većom punoćom ukusa.
Primjena
COLOSTAB se preporučuje za tretiranje crnih vina u toku maceracije.
Primenjuje se od početka maceracije i u prvim fazama prerade nakon otakanja sa mošta.
Pri upotrebi COLORSTAB-a treba se pridržavati važećih zakonskih propisa.
Uputstva za korištenje
Pažljivo rastopiti potrebnu količinu COLORSTAB-a u 10 dijelova tople vode, a zatim dodati masi koja se tretira; ne treba koristiti metalne predmete niti vodu bogatu kamencom. Preporučuje se odgovarajuća mikrooksigenacija proizvoda tretiranih sa COLORSTAB-om.
Doziranje
Od 10 do 30 g/hL u fazi maceracije crnih vina;
od 3 do 8 g/hL u proizvodnji ružičastih vina.