
NACALIT PORETEC – specijalni granulirani natrijev-kalcijev bentonit vrhunske kvalitete.
Nacalit je bentonit vrhunske kvalitete, te u potpunosti zadovoljava sve zahtjeve u proizvodnji pića. Koristi se za stabilizaciju proteina, za adsorpciju tanina i ostalih nepoželjnih tvari. Vrlo se dobrim pokazao u vinima sa problemtičnim pH i niskim sadržajem kiselina. S Nacalitom se bistrenje provodi flokulacijom za razliku od ostalih vrsta bentonita (vrlo važno kod slatkih vina i rezervi). Nacalit ima vrlo nizak sadržaj željeza, što isključuje moguću kontaminaciju vina sa željezom.
Doza: 50 – 150 g/100 L
Nacalit se priprema u 3 – 5 dijelova vode (100 g Nacalita u 300 – 500 ml vode), dodati u vodu uz miješanje. Ostaviti da bubri 6 – 12 sati, te nakon bubrenja odliti višak vode, u otopljeni bentonit dodati malo vina (mošta), promiješati i dodati u ostali dio vina (mošta) uz miješanje.