U sklopu naše poljoprivredne ljekarne u Novom Marofu, Kalnička 4/A , djeluje i laboratorij za kemijsku analizu vina.
U našem laboratoriju za analizu vina ispitujemo sastav i kakvoću vina, kako bi utvrdili vrijednosti osnovnih parametara vina i prema potrebi ih korigirali, te pronašli lijek za vina koja imaju manu, bolest ili su nezadovoljavajuće kvalitete (okus, boja, miris) zbog nepravilnog čuvanja, pogrešaka u procesu prerade grožđa ili primjene neadekvatnih / neprimjene adekvatnih enoloških preparata. |
|
Prema metodi dr. Rebeleina za brzu titraciju određujemo vrijednosti: - ukupnog sumpornog dioksida (SO2)
- hlapivih kiselina u vinu |
|
Također vršimo i određivanje - sadržaja vol. % alkohola u vinu
(ebulioskopom) - sadržaja neprovrelog šećera u moštu i vinu
(laboratorijski) - pH vina
- bentotest
|
|
Na temelju dobivenih rezultata, preporučamo tretiranje adekvatnim enološkim preparatima za održavanje potrebne količine slobodnog SO2 u vinu (PYROVIN), otkiseljavanje, otklanjanje mirisa vina na sumporovodik, smeđeg loma vina, te za otklanjanje ostalih mana i bolesti vina.
|
|
Za kompletnu analizu vina potrebno je dostaviti 1l uzorka u staklenoj boci, hermetički zatvorenoj odmah nakon što je napunjena vinom iz bačve.
Analitički nalaz služi isključivo za potrebe preporuka i savjetovanja u našoj poljoprivrednoj ljekarni, te eventualno tretiranje preparatima po našoj preporuci ili samo u kontrolne svrhe na zahtjev stranke. |
|
Detalji iz našeg laboratorija i procesa analize vina:
View the embedded image gallery online at:
https://cedar-agro.hr/index.php/component/content/article/15-agro/90-laboratorij-za-analizu-vina#sigProGalleria2eeb68b568 Download: |
|
|