Kako odabrati tip bentonita koji ćete upotrijebiti?
WEB SHOP - ENOLOŠKI PREPARATI >>
PENTAGEL
Pentagel je aktivni dio bentonita proizveden posebnim postupkom. U vrlo malim količinama uklanja iz vina bjelančevine i polifenole, koji uzrokuju zamućenja vina.
Doziranje: za bistrenje vina dovoljna je količina od 15- 25 g/hL.
Priprema: određenu količinu Pentagela otopiti u 15 - 20 puta većoj količini vode i pustiti da bubri 8-10 sati (ne duže od 48 h). Višak vode ocijediti i želatinoznu masu umiješati u manju količinu vina, dobro promiješati i zatim dodati u ukupnu količinu vina. Nakon što se vino izbistri, vino otočimo sa taloga. Ova vrsta bentonita stvara dosta taloga.
BENTOLIT SUPER
Aktivan natrijev bentonit, nekristaliziran i bijelo-bež boje u obliku praha. Bentolit super učinkovito i brzo bistri vino, stvarajući manju količinu kompaktnog taloga. Ima veliku moć uklanjanja proteina, a u odgovarajućim dozama vrši kompletnu stabilizaciju proteina. Bentolit Super se može upotrijebiti u moštu (za predbistrenje prije fermentacije) i za bistrenje vina. Također se može koristiti za bistrenje octeva i bistrih voćnih sokova.
Doziranje:
Za mošt: 60-150 g/hL
Za vino: 60-130 g/hL
Za ocat: 150-250 g/hL
Za bistre voćne sokove: 60-120 g/hL
Priprema: Bentonit je potrebno otopiti u 10 puta većoj količini vode, te pustiti da bubri 12 sati. Nakon toga, višak vode otočite, a želatinoznu masu dodajte uz miješanje u manju količinu vina, a zatim u ukupnu količinu vina koje želite tretirati.
BENTONIT PLUXBENTON
Prirodni američki bentonit u obliku granula, koji se sastoji od montmorilonita. Sadrži visoki odnos Na i Ca, koji osigurava izvrsno bubrenje. Pluxbenton je najučinkovitiji bentonit u uklanjanju proteina, zbog svojeg sastava. Bentonit Pluxbenton se, pored u vinu, može upotrijebiti za bistrenje octeva i bistrih voćnih sokova.
Dozacija:
U vinu: 40 - 100 g/100 L
U octu: 150 - 250 g/ 100L
U bistrom soku: 50 - 100 g/100 L
Priprema: otopiti Pluxbenton u vodi u omjeru 1 : 10, uz neprekidno miješanje.Ostaviti da bubri 12 sati. Nakon toga, otočiti višak vode i želatinoznu masu, uz stalno miješanje, dodati u manju količinu vina, a zatim u ukupnu količinu vina kojeg želimo tretirati.