Baner
   
Trenutno aktivnih Gostiju: 55 

Tražilica artikala

Katalog proizvoda

Omogućavamo obročno plaćanje do 12 rata korisnicima kartica Maestro, MasterCard i Visa banaka RBA i ZABA i jednokratno plaćanje karticama American Express na našim prodajnim mjestima

kartice visa master maestro

logo amex

logo zaba

logo rba

Plaćanje karticama putem interneta za sada nije moguće.

Za narudžbe putem internet trgovine preporučamo plaćanje putem internet bankarstva ili pouzećem.

logo paypal


Bentoniti | Ispis |

Kako odabrati tip bentonita koji ćete upotrijebiti?

 WEB SHOP - ENOLOŠKI PREPARATI >>

PENTAGEL

Pentagel je aktivni dio bentonita proizveden posebnim postupkom. U vrlo malim količinama uklanja iz vina bjelančevine i polifenole, koji uzrokuju zamućenja vina.

Doziranje: za bistrenje vina dovoljna je količina od 15- 25 g/hL.

Priprema: određenu količinu Pentagela otopiti u 15 - 20 puta većoj količini vode i pustiti da bubri 8-10 sati (ne duže od 48 h). Višak vode ocijediti i želatinoznu masu umiješati u manju količinu vina, dobro promiješati i zatim dodati u ukupnu količinu vina. Nakon što se vino izbistri, vino otočimo sa taloga. Ova vrsta bentonita stvara dosta taloga.

BENTOLIT SUPER

Aktivan natrijev bentonit, nekristaliziran i bijelo-bež boje u obliku praha. Bentolit super učinkovito i brzo bistri vino, stvarajući manju količinu kompaktnog taloga. Ima veliku moć uklanjanja proteina, a u odgovarajućim dozama vrši kompletnu stabilizaciju proteina. Bentolit Super se može upotrijebiti u moštu (za predbistrenje prije fermentacije) i za bistrenje vina. Također se može koristiti za bistrenje octeva i bistrih voćnih sokova.

Doziranje:

Za mošt: 60-150 g/hL
Za vino: 60-130 g/hL
Za ocat: 150-250 g/hL
Za bistre voćne sokove: 60-120 g/hL

Priprema: Bentonit je potrebno otopiti u 10 puta većoj količini vode, te pustiti da bubri 12 sati. Nakon toga, višak vode otočite, a želatinoznu masu dodajte uz miješanje u manju količinu vina, a zatim u ukupnu količinu vina koje želite tretirati.

BENTONIT PLUXCOMPACT

Bentonit Pluxcompact je bentonit dobiven posebnom preradom. Njegova aktivnost je dizajnirana da postiže jednaku učinkovitost kao i natrijev bentonit, a količina taloga koja nastaje je slična onoj od kalcijevog bentonita. U skladu s time, pri upotrebi niske doze, Bentonit Pluxcompact daje odlične rezultate i kod bistrenja i kod odstranjivanja bjelančevina. Ovaj bentonit sa svojim specifičnim karakteristikama, je idealno bistrilo za visokokvalitetno bijelo i crno vino, te za rosé vina. Vrlo je efektan za završni tretman vina i može se koristiti u kombinaciji sa želatinom (Pulviclar ili Hydroclar H 30). S obzirom da se koriste vrlo male doze, Bentonit Pluxcompact nema utjecaja na «tijelo» i strukturu samog vina, te stvara malu količinu taloga, što je velika prednost za visokokvalitetna vina.

Doziranje: 10-40 g/100L

Priprema: Bentonit otopiti u 20 puta većoj količini vode (1:20 ili 1 kg bentonita u 20 L vode). Bentonit dodati u vodu uz stalno miješanje, dok se ne postigne homogena suspenzija. Pustiti da odstoji par sati, te ponovno promiješati i ostaviti da odstoji par sati. Nakon toga višak vode odliti, a želatinoznu masu dodati u manju količinu vina uz miješanje, a zatim u ukupnu količinu vina.

BENTONIT PLUXBENTON

Prirodni američki bentonit u obliku granula, koji se sastoji od montmorilonita. Sadrži visoki odnos Na i Ca, koji osigurava izvrsno bubrenje. Pluxbenton je najučinkovitiji bentonit u uklanjanju proteina, zbog svojeg sastava. Bentonit Pluxbenton se, pored u vinu, može upotrijebiti za bistrenje octeva i bistrih voćnih sokova.

Dozacija:

U vinu: 40 - 100 g/100 L
U octu: 150 - 250 g/ 100L
U bistrom soku: 50 - 100 g/100 L

Priprema: otopiti Pluxbenton u vodi u omjeru 1 : 10, uz neprekidno miješanje.Ostaviti da bubri 12 sati. Nakon toga, otočiti višak vode i želatinoznu masu, uz stalno miješanje, dodati u manju količinu vina, a zatim u ukupnu količinu vina kojeg želimo tretirati.